Magánkézbe került a Haladás

0
Köz-Hír fotó: Bokor István
Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2015. március 19. 1600 órai kezdettel a(z) a Városháza I.emeleti nagytermében rendkívüli ülést tart.


Fotó-Ildikó-150x15019:29 – Megjött az önkormányzati sajtóközlemény

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Biztos jövő elé néz a Swietelsky-Haladás csapata a közgyűlés döntésének köszönhetően

A szombathelyi közgyűlés 11 igen és 9 nem szavazat mellett megszavazta a Haladás Futball Klub tulajdonosi szerkezet váltásáról szóló előterjesztést, ennek köszönhetően a Halmill Kft. lesz a csapat többségi tulajdonosa. A közgyűlés döntésével biztosítottá válik a csapat szakmai és anyagi háttere. A gazdaságos tőke átcsoportosításnak köszönhetően olyan források szabadulnak fel, amelyeket az önkormányzat más területekre, többek között kultúrára fordíthat. 

A március 19-i rendkívüli közgyűlésen a képviselők elé került a Haladás Futball Klub anyagi helyzetét érintő belső vizsgálat eredménye is. Ez egyértelműen megállapítja, hogy a klub forráshiánnyal küzd, és az a támogatás, amit az önkormányzat – nem kis erőfeszítés árán – biztosítani tud, nem elég a hosszú távú biztonságos működéshez.  A probléma megoldása érdekében az önkormányzat már korábban tárgyalásokat kezdett, hiszen mint felelős tulajdonos fontosnak tartja, hogy minél előbb olyan megoldást találjon, ami a szakmai és az anyagi biztonságot is meghozza a csapat számára.

Koczka Tibor Szombathely sportért felelős alpolgármestere szerint a lehető legjobb döntés született. – Több lehetőséget is átgondoltunk, mindenképp olyan megoldást kerestünk, amivel a Haladás és a város is csak nyerhet. Már egy ideje elkezdtük a tárgyalásokat. Első körben a szakmai hátteret kellett biztosítanunk. Ez ugyanis feltétele az anyagi támogatásoknak. A közgyűlés által is jóváhagyott, gazdaságilag minden szempontból megalapozott tőkeemelésnek köszönhetően a többszörös magyar válogatott Illés Béla által vezetett Halmill Kft lett a többségi tulajdonos. Gazdasági szempontból olyan megoldást kerestünk, ami könyvvizsgálók által is igazoltan nem jár vagyonvesztéssel, ezért döntöttünk a törzstőke emelés mellett a tulajdonrész áruba bocsátása helyett.  Úgy gondolom, a mostani döntés egy fontos lépés, hogy a csapat jövőjét hosszú távon mind szakmailag, mind anyagilag biztosítani tudjuk – tette hozzá a városvezető. 

A közgyűlés döntése nemcsak a futballklub életében hoz pozitív változásokat, hanem az önkormányzat gazdálkodását tekintve is. Hiszen lehetőség nyílik a rendelkezésére álló források átcsoportosítására és így várhatóan több pénz juthat kulturális intézmények és programok támogatására. Az elfogadott előterjesztés garanciát ad arra, hogy a csapat nevéről, színéről, címeréről, székhelyéről, telephelyéről továbbá az indulási jogairól továbbra is csakis kizárólag az Önkormányzat dönthet. Ezen felül az Önkormányzat folyamatos ellenőrzési jogköre fennmarad, hiszen a Felügyelő Bizottság vezetése továbbra önkormányzati jogkörben marad.

A közeljövőben megvalósuló anyagi támogatásnak elengedhetetlen feltétele volt a biztos szakmai háttér. A Halmill Kft. 2007 óta tulajdonosa a Haladás Futball Klubnak. A Kft. belépésével a csapat feljutott NB II-ből NB I-be, az első osztályban pedig jó szereplésre törekszenek. Illés Béla szerint a legfontosabb, hogy tovább erősödjön a csapat. „A cél, hogy stabil középcsapattá váljon a Haladás és évről-évre előrébb lépjen. Fontos számunkra a további minőségi futballisták leigazolása mellett a jelenlegi csapattagok megtartása és az Illés Akadémia által kinevelt játékosok foglalkoztatása. Ezen cél elérésében pedig a biztos anyagi háttér jelenthet megoldás” – nyilatkozta Illés Béla.

A Halmill Kft korábbi 44 százalékos részesedése a közgyűlési döntés következtében 75 százalékra változik. A cég két tulajdonosa Halmai Gábor és Illés Béla, két nagy múltú többszörös magyar válogatott focista. Illés Béla hetvennégyszeres magyar válogatott, egykori Haladás futballista jelenleg a szombathelyi Illés Akadémia vezetője. A két tulajdonos olyan tapasztalattal és tudással rendelkezik, amely biztosítéka lehet a csapat szakmai előrelépésének is.

Szombathely 2014. március 19.

Angyal László

kommunikációs vezető


bokoriavatar-150x15017:27 – Most történik a név szerinti szavazás

Az elsőt elfogadják.

A másodikat, hogy vegyék le a napirendi pontot, és a taggyűlés után tárgyalják ismét, 8 igen, 11 nem, és 1 tartózkodás mellett elutasítják.

A harmadikat, miszerint Tóth Miklós ügyvezetőt Czeglédy Csaba javaslatára hívják vissza. 8 igen, 10 nem, 2 tartózkodás mellett elutasítják.

A négyes számút, miszerint a Társasági szerződés aranyszavazatra vonatkozó része egészüljön ki dr. Takátsné dr. Tenki Mária javaslatára, 20 egyhangú igen szavazattal elfogadják.

Az ötös számút, 12 igen, 8 tartózkodás mellett szintén elfogadták.

A hatos pont, Nemény András javaslatára, amely szerint a közgyűlés döntsön arról, hogy üzletrészarányú befizetést biztosítson 8 igen, 1 nem, 11 tartózkodás mellett elutasításra kerül.

A hetes napirendi pontot – melyet szintén dr. Nemény András javasolt, 8 igen, 12 tartózkodás mellett elutasítják.

Az utolsó, 8. módosító javaslat, mely szerint a közgyűlés ne járuljon hozzá a tőkeemelésre, (szintén Nemény javaslata) 9 igen, 11 tartózkodás mellett elutasításra került.

Czeglédy Csaba, a Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakcióvezetője a szombathelyi közgyűlésen, 2015. január 29-én Köz-Hír fotó: Bokor István
Czeglédy Csaba, a Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakcióvezetője a szombathelyi közgyűlésen, 2015. január 29-én Köz-Hír fotó: Bokor István

Mivel a baloldali Tóth Kálmán nincs jelen, Molnár Miklós (Pro Savaria) tartózkodásai ellenére is a baloldal módosító javaslatait a Fidesz le tudta szavazni.

Az előterjesztést teszi fel Puskás szavazásra: SZMJV közgyűlése 11 igen, 9 nem szavazattal elfogadta, hogy a város elveszíti a többségi tulajdonát a Haladásban.

[quote_box_center]Ágh Ernő: igen
Balassa Péter: nem
dr. Czeglédy Csaba: nem
dr. Horváth Attila: nem
Horváth Soma: nem
Illés Károly: igen
dr. Ipkovich György: nem
Kántás Zoltán: igen
dr. Kecskés László: igen
Kelemen Krisztián: nem
Koczka Tibor: igen
Kopcsándi József: nem
Lendvai Ferenc: igen
Molnár Miklós: igen
dr. Nemény András: nem
dr. Puskás Tivadar: igen
Rettegi Attila: igen
Sátory Károly: igen
Szuhai Viktor: nem
Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária: igen[/quote_box_center]

Vége a nyílt ülésnek, zárt ülésen az autógyárról döntenek.


 16:21 Mi lesz a Halival?bokoriavatar-150x150

 Dr. Czeglédy Csaba elmondja, nem meglepetés, hogy Illés Béla előjött a többségi tulajdon megszerzésével kapcsolatban. Czeglédy úgy véli, Puskásék kijátsszák a törvényeket – nem nyílt liciten értékesítik az önkormányzat tulajdonrészét. Szavai szerint egy trükkel tőkeemelést engednek meg a kisebbségi tulajdonosnak úgy, hogy az önkormányzat nem akar tőkét emelni. Elmondja, csak azért lesz törzstőkeemelés, hogy a kisebbségi tulajdonos többségi tulajdonossá válhasson. Pozitívumként említi, hogy legalább vagyonvesztés nem lesz. Úgy véli, Illésék a stadiont építő cég, a Swietelsky pénzéből adnak majd forrást.

Nemény András (baloldal) következik. A döntési befolyásukat veszti el a város az emeléssel – kezdi. Nem lát racionális okot az emelésre, kérdezi, mi lesz a csapat korábban megszavazott 80 milliójával. Eltöpreng azon, hogy hűtlen kezelés is történhet. Javasolja, hogy ne járuljanak hozzá a tőkeemeléshez, és a 80 milliót fizessék be, továbbá a jövőben a támogatások mértékét igazítsák a tulajdonrészek arányához.

Köz-Hír fotó: Bokor István  (2015. 01. 29.)
Köz-Hír fotó: Bokor István (2015. 01. 29.)

Balassa Péter sérelmezi, hogy tegnap este 9 órakor küldték ki a tájékoztató anyagot. Szeretné, hogy a Haladás minél több sikert érjen el, minél szebb jövője lehessen. Nem érti, mi a sürgősség oka, és mi a cél. Arra is rákérdez, mennyit érhet a Haladás egy százaléka. Arra a kérdésre sem kapott választ, hogy a tulajdonosoknak mi a véleményük az ügyről. Ők jövő héten tartanak taggyűlést. Így fogalmaz: „huncutság van a háttérben”, ha ennyire sürgős az ügy. Ismételten kéri, hogy a jövő heti taggyűlést várják meg. Szerinte zsarolás történik, mert úgy értelmezi, akkor kap a csapat pénzt, ha változik a többségi rész. Óvatosan, és nagyon gondolják meg a döntést – kéri Puskás Tivadartól.

Puskás szerint a megközelítés különböző, de a végcél mindenkinek azonos, hogy erős csapat legyen a Haladás.

Koczka Tibor (Fidesz) alpolgármester hosszú távú, jó megoldást szeretne a csapat számára. Figyelmeztet, hogy mindössze két településen van az első osztályú csapatokban az önkormányzatoknak többségi tulajdona. Sok pénz megy el a csapatra, ezt nem bírja a város.

Elmondja, a baloldal korábban már hajtott végre törzstőkeemelést. Felhozza az un. játékosügynökségi ügyet Czeglédy kapcsán. Nem kellene, hogy szavazzon személyes érintettség révén ebben a kérdésben – mondja. Úgy folytatja, hogy nem tudni, kivel van Czeglédynek játékosügynöki szerződése. Czeglédy ismerteti, ezek az információk megtalálhatók az interneten.

Horváth Attila szerint Kocka személyeskedik, semmilyen összeférhetetlenség nincs az emlegetett játékosügyben. Horváth a Médiacentrumot hozza fel, amelyet az alpolgármester képviselő-jelöltként igazgatott, és jelentetett meg úgy anyagokat.

Miközben 51%-ról 16%-ra csökkenne a tulajdonrész, Kocka csak személyeskedni, és nem érvelni tud – fejti ki. „Még Lazáryt is visszasírom” – teszi hozzá. Szerinte a kormánypártiakra a döntést rájuk erőszakolták. „Ha önnek egy szavazattal több van, akkor azt hiszi, hogy igaza van” – mondja ezt Puskásnak.

Köz-Hír fotó: Bokor István (2015. 01. 29.)
Köz-Hír fotó: Bokor István (2015. 01. 29.)

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága kiegészítéseit olvassa fel. A bizottság elnökeként javasolja, hogy az egészüljön ki.

Ipkovich György (baloldal) nem nagy focirajongó – derül ki beszéde elejéről. Azt kérdezi, van-e a törzstőkén felül a csapatnak vagyona. Kéri, egy előzetes vagyonértékeléssel tisztázzák, hogy az, amiről döntenek, mit is jelent pontosan. Úgy zár, véleménye szerint nem jogszerű eljárásról van szó. Puskás úgy felel, neki a jogszerűségről a megfelelő jogi háttér megfelelő tájékoztatást adott, vagyonvesztése nem lesz a városnak.

Nemény András szeretné, ha megkérdeznék a döntésről a kisebbségi tulajdonosokat: mi az oka a tőkeemelésnek, érkezett-e ajánlat/érdeklődés üzletrész-vásárlásról.

Illés Károly alpolgármester kijelenti, őt felülről senki nem irányítja, és pozitív változásnak fogja tekinteni a változásokat. A garanciális ügyekről azt mondja, több pont is védené az önkormányzatot.

Köz-Hír fotó: Bokor István (2015. 01. 29.)
Köz-Hír fotó: Bokor István (2015. 01. 29.)

Czeglédy Csaba beszól a teremben lévő Illés Bélának, hogy szégyelljék magukat. Javaslatot tesz Tóth Miklós ügyvezető visszahívására.

Dr. Puskás Tivadar visszautasítja a dehonesztáló megjegyzéseket.

Balassa Péter nem örül, hogy ilyen hangvétele van a napirendnek. Megjegyzi, kérdéseire nem kapott választ. Módosító javaslatát fenntartja, hogy a taggyűlést követően térjenek vissza a napirendi pontra. Kéri, hogy a kisebbségi tulajdonosok mondják el álláspontjaikat.

Név szerinti szavazás következik a javaslatokról – 8-ról szavaznak.

Horváth Attila ingerülten elmondja, háromszori kérdezésükre sem feleltek: a tőkeemelés indoklásával, illetve az üzletrész-vásárlásával kapcsolatban.

Puskás indokként azt mondja, mindnyájunk érdeke, hogy a Haladásnak jobb legyen.

Czeglédy Csaba továbbra sem érti a törzstőke-emelés egzakt indokát. Puskás Tivadar Kocka Tibornak adja a szót, aki ismét visszautal a 2007-es szocialista tőkeemelésre. Csak úgy van ígéret egy nagy szponzorhoz, ha módosítás történik. A baloldal szerint ez által kényszerítve vannak a Fideszes képviselők. Puskás úgy válaszol, minden a Haladás érdeke szerint történik.


bokoriavatar-150x15016:05 – Elkezdődik a közgyűlés

 Puskás bejelenti, hogy tavaly került szóba a Gencsapátival és Söptével közös ipari park nem Szombathely tulajdonába tartozó földterületének megvásárlására és a közművesítésének megtervezésére, majd e tárgyban közbeszerzés kiírására. Ennek a területnek az államtól történő megvásárlására még az előző városvezetés tett kísérletet, mely terület később aztán alkalmassá vált ipari terület kialakítására. Jelen pillanatban még csak előkészítés zajlik ezzel kapcsolatban. Minden más spekuláció rontja a tárgyalások kimenetelét, Szombathely esélyét – mondja Puskás.

Köz-Hír fotó: Bokor István (2015. 01. 29.)
Köz-Hír fotó: Bokor István (2015. 01. 29.)

Ezek ismertetése után a polgármester kijelenti: a közgyűlés határozatképes.

Illés Károly (Fidesz) alpolgármester azt mondja, hogy az 1-es napirendi pont okafogyott, mert a részletet zárt ülésen a 3-as pontban tárgyalják. A 4-es napirendi pontot is kéri, vegyék le a napirendről.

Horváth Attila (baloldal) nehezen találja a szavakat. Szerinte nem szép, ha a baloldal indítványára összehívnak egy közgyűlést, és azokat a napirendi pontokat nem tárgyalják meg. Puskás ebben nem találja a logikát, mert a napirendet a közgyűlés határozza meg, és a közgyűlés szavaznak róla.

Horváth Attila kérdezi a polgármestert, hogy mikor fogja összehívni azt a közgyűlést, amit ők kérnek. Puskás azt mondja, mára hívta össze.

Czeglédy Csaba (baloldal), frakcióvezető kijelenti, hogy a többség miatt a Fideszesek úgy élnek a jogaikkal, ahogy akarnak. De kéri, ha majd a Fideszesek kerülnek kisebbségbe, ne háborodjanak majd fel, ha ők is hasonlóképpen tartják majd őket tiszteletben.

Köz-Hír fotó: Bokor István (2015. 01. 29.)
Köz-Hír fotó: Bokor István (2015. 01. 29.)

Puskás javasolja, forduljanak a kormányhivatalhoz. Horváth Attila jelzi, nem fognak a kormányhivatalhoz fordulni, mert korábban is csak az időt húzták.

Balassa Péter (Jobbik) kéri, hogy vegyék le a 2. napirendi pontot, mert kevés idejük volt a képviselőknek döntésüket illetően mérlegelni. Ismerteti, hogy jövő héten lesz taggyűlése a Haladásnak, és majd ez után hozzák vissza a Haladás ügyét.

Puskás a javaslatokat szavazásra teszi fel. A 2. napirendi pont levételéről döntenek először – 2. pont levétele Balassa javaslata alapján. 9 nem, 2 tartózkodás, 9 igen szavazattal elutasítják. Illés javaslatát, mely szerint az 1-es és 4-es pontot vegyék le, 11 igen, 8 nem, 1 tartózkodás mellett elfogadták a városatyák.

A teljes napirendről szavaznak. 11 igen, 9 nem szavazattal a napirendet elfogadják. A Haladás ügye marad így csak nyilvános.


Fotó-Ildikó-150x150

14:44 – Itt a napirend

Nyilvános ülés

N A P I R E N D:
1. Javaslat a Gencsapátival és Söptével közös ipari park nem Szombathely Megyei Jogú Város tulajdonába tartozó földterületének megvásárlására és a közművesítésének megtervezésére, majd e tárgyban közbeszerzés kiírására (szóbeli előterjesztés)

Előadó(k): Ipkovich György dr. városi képviselő,
Szuhai Viktor városi képviselő,
Kelemen Krisztián városi képviselő,
Czeglédy Csaba dr. városi képviselő,
Horváth Soma városi képviselő,
Kopcsándi József városi képviselő,
Nemény András dr. városi képviselő
2. Javaslat a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-vel kapcsolatos döntés meghozatalára

Előadó(k): Puskás Tivadar dr. polgármester,
Koczka Tibor alpolgármester,
Meghívott(ak): Illés Béla Illés Béla, a HALMILL TEAM Tanácsadó Kft. ügyvezetője
Zárt ülés
3. Javaslat megállapodás megkötésére Söpte község önkormányzatával

Előadó(k): Puskás Tivadar dr. polgármester,
Molnár Miklós alpolgármester,
Illés Károly alpolgármester,
Meghívott(ak): Nagy Róbert Balázs Söpte polgármestere
4. Tájékoztatás a Gencsapátival és Söptével közös ipari park területre irányuló autógyár építési és fejlesztési pályázatáról (szóbeli előterjesztés)

Előadó(k): Ipkovich György dr. városi képviselő,
Szuhai Viktor városi képviselő,
Kelemen Krisztián városi képviselő,
Czeglédy Csaba dr. városi képviselő,
Horváth Soma városi képviselő,
Kopcsándi József városi képviselő,
Nemény András dr. városi képviselő