hirdetés

Újabb év, újabb X-Faktor. Ami a TV2-nek nem sikerült, azt az RTL már a hetedik évaddal viszi sikerre. A kiemelkedő nézettségi adatok ellenére a műsor az eddigi leglaposabb és -jellegtelenebb etapját zárta, egy-két kivételtől eltekintve.

Kiss Ramóna, az eddigi műsorvezető igazoltan volt távol a döntőtől, a hétfőtől induló Celeb vagyok, ments ki innen! feladatait látja el. Felmerül a kérdés, hogy vajon akkor a mentorált, ergo kötelességek nélkül maradt másik műsorvezető, Puskás Peti miért nem utazott vele?

A beugró Istenes Bence nagyszabásúnak szánt belépője után bevonuló mentorokról egy valami terelte csak el a figyelmemet: a ruhájuk. Őszintén nem tudtam eldönteni, hogy a stylistok a döntőre öltöztették-e őket, vagy Az Éhezők Viadala gálaeseményeire. Radics Gigi fodros, menyasszonyi öltözékének pedig minimum még egy széket kellett volna biztosítani.

Az este különböző tematikák szerint haladt, az elsőben a három döntős már egyszer elénekelt dalokat adott elő, több-kevesebb sikerrel.
Gulyás Roland nyitotta a sort, aki sajnos többször is bizonyította, hogy a macsó külső egy jellemtelen és akaratlan karaktert takar. Ez a produkciójában ki is ütközött rendesen, a mozgalmas Linkin Park-szám közben egyhelyben állt, inkább a háttértáncosokat figyeltem, mint a versenyzőt.
De ahogy várható, ez a döntő, rosszat nem mondanak a mentorok, a Gáspár-Gigi kettős szövetség pedig egymást támogatva akarta a versenyzőik helyét biztosítani a legjobb kettőben, szóval egymást túllicitálva dicsérték Roland előadását és erejét (?).

Az évad legtovább eljutó párosa, Ricco & Claudia duójának dinamikájával nincsen probléma, viszont Ricco nagyon elnyomja a csapat női tagját, emiatt Claudia nem tud teljesen érvényesülni a színpadon, a biodíszlet hatását kelti. Az előadás teátrálissága azonban a jövőre nézve negatívum is lehet. Az X-Faktor nyertesek nagy része sikerük után falunapokon haknizik, őket viszont nehezen tudom elképzelni kisestélyiben és öltönyben, ahogy a borbarát-hölgyek standja és a pattogatott kukoricás között próbálnak hangulatot teremteni a már délelőtt ittas közönség körében.

Hirdetés

Az olasz üdvöske, Serena Rigacci egy klasszikus Jennifer Hudson-dallal azonnal kenterbe verte a mezőnyt. A lécet viszont nem igazán tették magasra, a „kis gelato” ügyesen oldotta meg a feladatot, de egy döntőben többet vár az ember.
Gáspár Lacit úgy látszik, nem érdekelték az illemszabályok, kimondta a jórészt valótlanságokat állító véleményét, ezzel nem csak engem, de a közönség nagy részét is felbosszantva. A kitörése végül logikátlan húzásnak minősült, hiszen ezzel elárulta, hogy Alex mentoráltjától tart a legjobban, ezért ott támadja, ahol tudja.

A második körben duetteket hallhattunk, mester és tanítványa előadásában.
ByeAlex természetesen elhozta a zenekarát, így a Slepp Serenával kiegészülve adta elő Az én rózsám című saját szerzeményét. Nagyon passzoltak egymáshoz a hangok, a látvány is illett a dalhoz, a ruhákkal együtt. A dal jó választásnak bizonyult, Serena pedig újra lenyűgözhetett mindenkit a magyar kiejtésével.

Gáspár Laciék hozták a papírformát, az előadás nagy pozitívuma, hogy a mentor egy klasszikus dalát énekelték el, mert az újabbak egytől egyig értékelhetetlenek és nem illenek a csapat hangszínéhez. A kellemes hangzáshoz vibráló képek társultak, egynek elment, bár néha egy Muzsika TV best of érzésem volt.

És akkor a semmiből felbukkant a leggyengébb produkció. Amikor összeeresztünk két hangot, a legfontosabb a harmónia, hogy ne nyomják el egymást. Hát, itt ez bekövetkezett. Nem is tudtam hova tenni a produkciót, Gigi nagyon elnyomta Rolandot, aki hol mélyebb, hol magasabb hangszínnel próbált kivergődni a helyzetből. Ezek után nem meglepő, hogy az első kieső Gulyás Roland lett.

Az el nem énekelt párbajdaloktól az átlagos ember azt várja, hogy ott, a színpadon majd szépen belehalnak a dalokba, annyira próbálkoznak. Ez nem feltétlenül sikerült, kissé leengedtek a döntősök, és akkor még hol volt a vége.

Serena az idei év egyik nagy visszatérőjének, Ke$hának adta elő Praying című, érzelmes dalát. A produkció korrektre sikeredett, néhány helyen azért voltak bizonytalan hangok, de a magasabb részeket hibátlanul megoldotta, amiket az eredeti énekesnő sem mer sokszor bevállalni fellépésein azok nehézségei miatt. Azonban egy másik oldalról megközelítve kellett ez a fajta bátorság, hiszen mégis a döntőben vagyunk.

Ricco és Claudia párbajdala jóra sikeredett, de a lényeg hiányzott belőle: hogy egyedit mutassanak. Ugyanazokat a trükköket, hajlításokat alkalmazták, mint az összes előadásuknál, ugyanolyan színpadiasan, vagyis semmi újjal nem tudtak előhozakodni.
A műsor itt érte el a csúcspontját: miután Gigi kijelentette, hogy nekik kell megnyerniük a versenyt, Laci nemes egyszerűséggel a duó sikerét azzal magyarázta, hogy a színpadon igazából hárman vannak, és az a harmadik tag Isten.

Az utolsó körben a versenyzők a győztes dalukat énekelték el, ebben az évben nem ugyanazt a dalt, hanem különbözőeket.

Ricco és Claudia a mentoruk szerzeményét nagyon egysíkúan adták elő, a magyar nyelvű szám hangszerelése tartalmazta a Gáspár Laci által klasszikusan használt, délutáni kívánságműsorra emlékeztető elemeket.

Serena ezzel szemben egy angol nyelvű, fiatalos hangzású művet adott elő, de sajnos a „kis gelato” teljesen elolvadt a reflektorok tűző fényében, látszott rajta, hogy belefáradt a versengésbe.

Ezzel véget is ért a döntő érdemleges szakasza, Istenes Bence a sablonos felvezető után bejelentette, hogy jövőre is folytatódik a műsor, de ez várható volt, mivel a piacon nincs olyan versenytársa, ami ki tudná szorítani.
Az extra produkciót a tavalyi győztes, Opitz Barbi szolgáltatta. Legújabb dalával, a Nincs az a pénzzel lépett színpadra Burai Krisztiánnal és megannyi táncossal, emellett a vezetőség készült egy másik zenei műsorszámmal is, azonban ez csak rontott az este színvonalán. A tizenkét döntős mintha egy másik csatornán, egy másik galaxisban lett volna. Egész egyszerűen nem tudtam máshoz hasonlítani az előadásukat, mint amikor a szilveszteri buliban a már ittas társaság énekli az örökzöld Azért vannak a jó barátokat, két frankfurti és egy pohár pezsgő között.

A hosszas várakozás után megszületett a nem túl meglepő végeredmény: a 2017-es X-Faktor győztesei Ricco és Claudia lettek. Amit azonban nem tudok szó nélkül hagyni: a győztes daluk előadása közben az arcukról semmit nem lehetett leolvasni, csak azt, hogy számítottak a dobogós helyezésre, így kissé válogató-hangulatú lett a lezárás.

És hogy mi vár rájuk? Vegyük végig a hat korábbi győztest.
Vastag Csaba és Kocsis Tibor mintha eltűntek volna a süllyesztőben, azonban Oláh Gergő próbál még kapaszkodni a popvilág peremébe, ahogy Danics Dóra is.
Tóth Andinak még kérdéses a helyzete, mert nemrég jelent meg új klipje, az ő esetében viszont a legnagyobb buktató egyértelműen a közönség, mert egy réteghez sem szól egyöntetűen. Az évadának második helyezettje, Horányi Juli viszont sikeresen kapaszkodik a mentőövbe, idén jelent meg a kiváló albuma az új formációjával, színházi darabban szerepel, emellett a tervezés még mindig fontos szerepet játszik az életében.
A tavalyi nyertes, Opitz Barbi az eddigi dobogósokkal ellentétben kihasználta a sikerét, új dalokat és hozzájuk klipeket jelentetett meg, a siker sem maradt el, mert életkorban igen széles közönséghez szól. Róla még biztosan hallunk, ahogy az idei döntő lányairól is, ByeAlex ugyanis bejelentette, hogy komoly tervei vannak mentoráltjaival.

Mindezek ellenére remélem, hogy Ricco és Claudia sikeresen veszik az akadályokat, és párosként fejlődnek. A körülmények rendelkezésre állnak, innentől kezdve minden rajtuk múlik.