LMP: Az LMP mérni fogja a légszennyezettséget – LMP

0
hirdetés


Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A légszennyezettség csökkentése érdekében lépéseket várunk a kormánytól, emellett közérdekű adatigényléssel és saját mérésekkel lépünk fel a probléma ellen.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Magyarországon “drámaiak” a légszennyezettségi adatok, és emiatt kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen.

A WHO adatai szerint Magyarország a légszennyezettség szerinti rangsorban jelenleg hátulról a 17., míg Kína például csak a hetedik. Az Európai Unióban Budapesten a legkisebb négyzetméter-arányosan az egy főre jutó zöldfelület, Erzsébetvárosban például csak 0,3 négyzetméter zöldfelület jut egy lakosra.

Hirdetés

A légszennyezettséget a zöldfelületek növelésével lehet csökkenteni, a Fidesz “budapesti része” azonban ezzel ellentétes lépéseket tesz. Gondoljunk csak az Orczy-kertre vagy a Városligetre.

Az LMP amellett, hogy felszólítja a kormányt, tegyen lépéseket a légszennyezettség csökkentésére, írásbeli kérdéssel és közérdekű adatigényléssel fordult az érintett minisztériumokhoz és kormányhivatalokhoz. Terveink szerint saját légszennyezettségi vizsgálatokat végezünk majd, mert a hivatalok nem publikálnak adatokat a problémáról. Parlamenti úton kezdeményezzük, hogy a kormány számoljon be a légszennyezettség miatti kötelezettségszegési eljárás állásáról.

Ungár Péter a tisztifőorvostól azt kéri, hogy beszéljen felettesével, Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével, hogy mit lehetne tenni a légszennyezettség ellen.Forrás: LMP