LMP: A termőtalaj nemzeti kincs, meg kell védeni! – LMP

0
hirdetésSchmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke kedden, a talaj világnapjához kapcsolódóan tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: pártja elvárja a kormánytól annak a gyakorlatnak betiltását, hogy a természetes területeket zöldmezős beruházások számára árusítják ki.

Emellett szigorú fenntarthatósági feltételekhez kell kötni a gazdálkodási módokat, és azon a szemléleten is változtatni kell, hogy a bennünket éltető talajt bárki kedve szerint szilárd burkolattal fedheti le.

Mára a világ termőtalajának 80 százaléka mérsékelten vagy jelentősen leromlott, az elmúlt fél évszázadban emiatt tizedére, századára csökkent a táplálékainkban lévő egészségmegőrző vegyületek mennyisége. Egyes szakértők szerint változtatás nélkül a világ termőtalaja hatvan éven belül teljesen leromolhat.

Európában évente Berlin nagyságú területet építenek be, és a világon Ausztria méretű termőterület degradálódik, mindez a minőségi éhezéshez vezet, vagyis ahhoz, amikor van elegendő élelmiszer, csak éppen nem egészséges, kevés benne a vitamin. Ez jelenleg a világ lakosságának csaknem felét sújtja.Forrás: LMP

Hirdetés