Rekord látogatószámmal zárt Európa legmenőbb vízparti fesztiválja. A Balaton Soundon 172 ezren voltak – a szombati napon ki kellett tenni a „megtelt” táblát is.

A VOLT után kicsit feszengve vártuk a Soundot, hiszen onnan az Orbános videók miatt rossz szájízzel távoztunk – az ember szórakozni megy egy fesztiválra, és nem politikát hallgatni. Hála ég a szervezők aztán a Soundra felhagytak a koncertek előtt vetített videó ötletével, és ezt milyen jól tették. Meg azt is, hogy végre

olyan VIP-pé és minőségivé tették a fesztivált, mint amilyenről mindig is álmodtunk.

Merthogy 2014 óta jár a Köz-Hír a fesztiválra, és minden évben eddig kétféle igénnyel találkoztunk: vannak nők, akik magukra öltik a legdrágább magassarkút, ruhát, a legerősebb sminket teszik fel, felrakják a csillámtetkót, na meg közszemlére teszik a műmelleiket. A pasik meg magukra kenik a bronzosítót, hajzselé, pilótanapszemcsi, fekete izompóló, hogy a felfújt bicepsz és a kockahas látszódjon, meg valami neon úszónadrág, flipflop papuccsal. És a nőci és a pasi így vonul végig, szigorúan VIP karszalaggal, VIP páholy közelben, VIP “celebvendégként”.

Meg ott vannak azok, akik egy napra jönnek, vagy kint a sátorban alszanak több napon át, ők a zene élményéért érkeznek, és a VIP-ség nem érdekli őket, amúgy is csak este 6-ra jönnek, előtte kint már jól ráalapozva az éjszakára.

Na most eddig, akárhogy is nevezte magát prémiumnak a fesztivál, valahogy inkább mégis az utóbbi réteget szolgálta ki. Volt persze egy minden évben megtelő VIP részleg, ahol grátiszban volt a WC-hez papír és folyékony szappan, meg fehér kanapé. Pont. Na, idén végre erre is rápörögtek a szervezők:

Megvolt a hagyományos VIP, de már ilyen vintage cirkusznak kinéző stílussal, a koncertek után akrobatikus attrakciós programmal, saját DJ-vel.

Volt hozzá VIP stég is, matraccal, törülközővel, elkerítve, párásítóval. Itt úgy éreztem, egy hétig is ellennék, néha feltipegve az emelvényre, hogy azért az esti koncerteket is lássam.

És ez még mindig nem elég, volt élő(!) növényekkel felturbózott zöld VIP rész is, ahol a trópusokban érezte magát az ember, itt még beszélgetni is lehetett, mert nem ordított egyszerre négy oldalról négy különböző zene.  Az itt kialakított helyszínen keresztül léphettek be a VIP jegyet vásárolók a fesztiválra. A „Welcome to Paradise!” jegyében megépülő, rousseau-i hatású egzotikus dzsungel design-nal berendezett VIP terület, fákkal, indákkal, növényekkel, állat-dekorációval valamint külön DJ pulttal, egyedi fényekkel és hangokkal várta az exkluzív partira vágyókat. Hozzá kapcsolódott, az Elrow színpad oldalán elhelyezett lelátó, ahol zavartalanul lehetett partizni a színpompás kavalkádban.

Ja, és a Dreher Arénába is kerítettek el külön részt.

A fesztivál szervezői az idei évben már bérletet biztosítottak a Köz-Hír részére. Végre volt alkalmunk megtapasztalni, hogy milyen a Soundos, többnapos életérzés, és nem egy nap alatt kellett körbefutnunk a fesztivált. Köszönjük a szervezők hozzájárulását és vendéglátását!

Szóval végre a szervezők mind a két réteget úgy fogadták, ahogy igazából már évek óta kellett volna. A tavalyra ellaposodó Soundon ismét jól éreztem magam, nem beszélve arról, hogy idén a fellépőkre sem volt panasz, sőt, volt, aki az utolsó pillanatban mondta le a fellépést, de helyére így is sikerült hasonló színvonalú lemezlovast találni. Idén mások mellett tombolhattunk Marshmellora, Timmy Trumpetre, The Chainsmokersre, Armin van Buurenre, KSHMR-ra, vagy Nicky Romerora.

A Balaton Sound legnagyobb szabadtéri helyszíne természetesen a Nagyszínpad volt, ami 78 méter széles és 28 m mély, azaz több mint 2.000 m2 területű volt. A legnagyobb fedett helyszín a Dreher Aréna volt, ami majd 5.000 m2 területű és több mint 10.000 főt képes befogadni.

 

Tavaly sokat gondolkodtunk, hogy melyik nagy fesztivált válasszuk szubjektíven az év fesztiváljának. Akkor az EFOTT-ra esett a választásunk. Most túl vagyunk egy lapos VOLT-on, egy exkluzív Soundon, hátra van egy EFOTT és egy Sziget… Nehéz lesz az utolsó kettőnek, ha le akarja győzni a 2019-es Balaton Soundot. 🙂

Még alig ért véget az idei, de a naptárba már be lehet írni, hogy 2020. július 8-tól 12-ig irány Zamárdi!

Köz-Hír fotók: Bokor István