LMP: Ha minden ellenzékit kitiltanak, akkor majd a kormánypárt szavaz helyettük? – LMP

0
hirdetés


A Parlament szerdán tárgyalta az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását csorbító fideszes törvényjavaslatot, valamint a házszabályt szigorító módosítást is. Az LMP vezérszónoki felszólalását Keresztes L. Lóránt mondta el, aki szerint a kormány ezt az eszközt akarja felhasználni arra, hogy elhallgattassa az ellenzéket.

Keresztes László Lóránt felvetette: Hadházy Ákos viselkedésével indokolják az országgyűlési törvény módosítását, holott a független képviselő táblás demonstrációjakor eszükbe se jutott alkalmazni a meglévő szabályokat a miniszterelnök zavartalan felszólalásának biztosítására.

Helyes kiállásnak nevezte a nemzeti érdekek védelméért azt, amikor a Jobbik képviselői elfoglalták a pulpitust a földtörvény megszavazásakor. A túlóratörvényre utalva hozzátette: akkor is így kell cselekedni, amikor a multik érdekét az embereké elé helyezik. Erőszak alkalmazására nem került sor – idézte fel -, a magyar társadalom pedig visszaigazolta, hogy fontosnak tartotta az akciót, újra elkezdtek bízni az ellenzéki politikában. A nemzeti érdek képviselete a házszabálynál is fontosabb – szögezte le Keresztes László Lóránt.

A Ház méltóságának megvédéséről kijelentette: kevesen gondolják, hogy ez a valódi cél. Sokszor láthatjuk, hogy önök nem vesznek részt érdemi vitában – fordult a kormányoldalhoz, felróva: vizsgálóbizottság évek óta nem alakulhatott, számos alkalommal a kormánypártiak távolmaradása hiúsít meg érdemi munkát, ezek sértik valójában az Országgyűlés méltóságát.

Hirdetés

Gumiszabályokat és szubjektív döntéshozatalt emlegetett, elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ülésszak közepén alakítják át a feltételeket, és hiteltelennek ítélte, hogy nem próbáltak meg előzetesen egyeztetni az ellenzékkel.

A javaslat legdurvább pontja az, hogy a képviselők előzetes tájékoztatás nélkül nem mehetnek be közintézménybe. Alapvető nemzeti érdek a korrupció elleni küzdelem, a közintézménybe jutás is ezt szolgálja.

Amiatt, hogy ellenzéki javaslatok tárgysorozatba vételi vitáját a jövőben nem a plenáris ülésen folytatják le, nem tud majd minden képviselő szavazni azokról.

Kimondhatja-e majd egy képviselő, ha valamit hazaárulásnak ítél meg, vagy úgy érzi, a cselekedet börtönbüntetést von maga után? – vetette fel, rámutatva: az ilyen kijelentések is szankcionálhatók lesznek a gumiszabályokkal.

Az egyik legdurvábbnak a szavazati jog gyakorlásával kapcsolatos szabályokat ítélte. Ha egy egész frakció ki lesz tiltva vagy akár az egész ellenzék, akkor majd kormánypártiak gyakorolják a szavazati jogukat?

A javaslat azt mutatja, hogy érdemes ellenzéki képviselőként dolgozni, mert önöket ez zavarja – mondta.Forrás: LMP