LMP: Nem teljesültek a madridi klímatárgyalásokhoz fűződő elvárások – LMP

0


Az LMP társelnöke szerint nem teljesültek az ENSZ madridi klímakonferenciával kapcsolatos előzetes elvárások, a tanácskozás ugyanis úgy zajlott, mintha a párizsi klímaegyezmény elfogadása óta nem történtek volna drasztikus változások.

Schmuck Erzsébet, aki egyben az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke is, pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: 2015 decembere óta a klímaváltozás felgyorsult, és számos tudományos jelentés mutatott rá, hogy nem elegendőek a Párizsban tett vállalások.

Ennek ellenére a résztvevők nem jelentették be a csökkentési célok növelését, holott azt számos ország sürgeti, különösen azok az óceáni szigetek, amelyeknek a létét veszélyezteti a felmelegedés.

Kérdéseket vet fel az európai zöld megállapodás tervezete is, amelyet nemrég hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság elnöke. Abból égető kérdések hiányoznak, például a mezőgazdaság átalakítása, változtatások a közlekedési rendszerben, például a légi közlekedés megadóztatása vagy az atomenergia sorsa.

Az LMP atomenergia nélküli jövőt szorgalmaz, emellett megfontolandó az emisszió-kereskedelem felszámolása, mert azzal szennyezési jogot árulnak.Forrás: LMP