“Akit vártál igen itt áll” – húsz éves lett a HIPERKARMA

Csupa szívvel, csupa nagybetűvel.

0
hirdetés

Húsz éve alakult és adta ki első, cím nélküli lemezét a Bérczesi Róbert vezette hiperkarma. A zenekar a jubileumot egy Aréna-koncerttel ünnepelte meg pénteken.

2019 nyara van, az uszodából jövök. A hajam még vizes, de amíg a megállóban várom a buszt, a napsugarak hamar szárazzá sütik. Aztán megjelenik a távolban az aranyszínű busz-sziluett. Felszállok, szokásos Halott Pénz-Kowalsky számokat hallgatok. Pittyen a telefon, egy ismerősöm írt. Egy számot küldött át, kérdezi, tetszik-e a klip.

az is akit vártál ő is itt van
és minden nappal könnyebb minden
akit vártál igen itt áll
minden nappal közelebb innen

A hiperkarma akire vártál című klipje az. Nézem a klipet, hallgatom a zenét, eggyé válok azzal, és azt veszem észre, hogy az már ismétlésre van rakva, és vagy már ötödjére hallgatom meg. És azon agyalok, hogy hogy a fenébe adhatja vissza egy zene, na meg egy klip a bennünk lévő hihetetlen érzéseket, vágyakozásokat. Hiperkarma. Hallgatom a többi számukat is, eggyé válok azokkal. A zenéjük én vagyok.

Aztán novemberben ott táncolok a koncertjükön. Apró kis terem, kissé dohos szag, sörmámor, második sor. És jön Robi melegítőben, gitárral a kezében, kisugárzása a reménytelenül reménnyel teli emberéé. És a számaikat már több tucatszor hallottam, de az ideiglenes hangulatomhoz mindig hozzá tud adni, mindig megtalálok benne egy olyan sort, ami kihoz a spirálomból, s engem is reménnyel tölt el.

Majd már idén februárban járunk, Aréna nagykoncert, a hiperkarma 20 éves. Ezrek várják a kezdést és éneklik végig a több mint kétórás nagykoncertet. Lidocain, sosem voltunk senkik, zöldpardon, napsütötte rész, akire vártál, jószerencsét! – húsz év, mely nyomot hagyott a zene dallamain és Bérczesi Róbert személyiségén is. Ki ne emlékezne vissza szívesen a régebbi zenekedvelők közül a teltházas PeCsa koncertre, a zenekar első aranylemezére, vagy Robi igazi elismerésére, az Artisjus – Az év könnyűzenei szövegírója díjra.

Hirdetés

Bérczesi talpig feketében a pár hónapja elhunyt menedzsere és legjobb barátja, Medgyesi Ferenc Pite emlékére. A jószerencsét! című számát neki szenteli. Besegített a zenélésbe az este folyamán Szekeres András, Müller Péter Sziámi, Giret Gábor basszusgitáros, volt tagok, valamint a Halott Pénz-es Járai Márk is.

Amiken az elmúlt két évtizedes időszakban keresztülment a zenekar, ki hitte volna, hogy egyszer ez is bekövetkezik, és a huszon-harminc-negyvenévesek az elmúlt húsz év dallamait éneklik végig Robival. Az elmúlt húsz évről pedig rengeteg, a zenekarhoz kötődő sztori jön elő. Robi pedig néz, mesél, énekel, gitározik. Teszi a dolgát, csinálja azt, amiben hazánkban ő az egyik legjobb.

Akit vártál igen itt áll.