Ne emelje az üzemanyagok jövedéki adóját a kormány! – MSZP

0
hirdetés

Az MSZP felszólította a kormányt, hogy ne emelje az üzemanyagok jövedéki adóját.

A párt elnökhelyettese pénteki online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a héten és a jövő héten összesen mintegy 20 forinttal emelkedik az üzemanyagok ára.

Szakács László kifejtette: a kormány 2016-ban olyan szabályt vezetett be, miszerint minél alacsonyabb a kőolaj ára, annál több adót fizetnek utána a magyarok.

A szabályozás szerint ha a kőolaj hordónkénti ára negyedéves átlagban 50 dollár alá esik, akkor meg kell emelni a benzinre rakodó jövedéki adó mértékét, így most a válság előtti szintre fog drágulni az üzemanyag – mondta, megjegyezve, hogy a kőolaj jelenleg hordónként 42-43 dollárba kerül.

A kabinetnek, amely állandóan azt állítja magáról, hogy az adócsökkentés kormánya, önmérsékletet kellene gyakorolnia, nem pedig beszednie ezt a jövedékiadó-többletet, mert magyarok százezrei veszítették el munkájukat, sokan megélhetési problémákkal küzdenek. A kormány mondjon le a pluszbevételről, ne a magyarokon hozza be a költségvetési kiesést! – közölte Szakács László.

Hirdetés

Fideszes politikusok ellenzékben, amikor az üzemanyagok ára nem érte el a literenkénti 300 forintot, azt mondták: csak akarat kérdése, az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése – emlékeztetett.FORRÁS: MSZP