LMP: LMP: a WMO jelentés fényében a magyar kormánynak is meg kell tennie a szükséges lépéseket – LMP

0


A Meteorológiai Világszervezet (WMO) hétfői genfi bejelentése nyomán az LMP – Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a mellébeszélést, álljon ki a legszigorúbb klímacélok mellett és azokat képviselje a hétvégén Glasgowban kezdődő klímakonferencián is. Ugyancsak felszólítja az LMP a kormányt a jelenlegi hazai klímatörvény azonnali felülvizsgálatára és a mezőgazdasági alkalmazkodási lépések haladéktalan megkezdésére.

Az LMP ezért követeli, hogy Magyarország emelje a jelenlegi 40 százalékról 65 százalékra a 2030-as szén-dioxid kibocsátáscsökkentési célértéket és 2040-re célozza meg a klímasemlegesség elérését. A kormány tegyen érdemi lépéseket, hogy a hazai energiamixben jelentősen növekedjen a megújuló energiák aránya. Az épületenergetika korszerűsítési programmal, illetve a tömegközlekedés fejlesztésével jelentősen csökkentse az energiaszükségletet és egyben a károsanyag-kibocsátást, és a kormány a környezetkárosítás helyett végre álljon ki az erdőterületek növelése, zöldfelületek megóvása mellett!

Az MTI által is ismertetett WMO jelentés szerint 2020-ban annak ellenére emelkedett rekordszintre a legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid légköri koncentrációja, hogy a koronavírus-járvány első évében sok helyen hetekre leállt a gazdasági élet. “A gazdaság Covid-19 okozta lassulásának semmilyen észlelhető hatása nem volt az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjára és növekedési arányára” – írta a WMO.

A jelentés szerint 2020-ban a növekedés a 2011-2020 közötti évek átlagánál is erőteljesebb volt. A szén-dioxid, mely szén, olaj, gáz elégetésével, a cementgyártás és más ipari folyamatok, valamint az erdőirtás nyomán keletkezik, évszázadokon át a légkörben marad – közölte a WMO. A szén-dioxid-koncentráció átlagértéke 2020-ban 413,22 ppm (részecske per millió) volt, ami az iparosodás (1750) előtti szint 149 százaléka. 2019-ben ez az érték 410,7 ppm volt, a 400 ppm-es határt pedig 2015-ben lépte át a koncentráció.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára felszólította a világ országait, hogy a szombaton Glasgowban kezdődő klímakonferencián szigorúbb klímavédelmi intézkedéseket jelentsenek be. A WMO utalt arra is, hogy most olyan ökoszisztémák, melyek eddig szén-dioxidot nyeltek el, a szén-dioxid-emisszió forrásává váltak. Ilyen ökoszisztémák az Amazonas esőerdei az ezekben végrehajtott erdőégetések és erdőirtás miatt.

Schmuck Erzsébet,az LMP társelnöke,az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnökeForrás: LMP