Infotér Konferencia: 2018-ig az összes magyar háztartásba elviszik a szélessávú internet lehetőségét

0
hirdetés

Fontos informatikai fejlesztések az elkövetkezendő 5 évben – a legfontosabb, amiről a kétnapos Infotér Konferencián szó esett. A Balatonfüreden megtartott 6. konferencián jelen voltak a szakma nagyjai és a politikusok, akik biztosították az ott megjelenteket, hogy nem szabnak majd gátat az ország informatikai fejlődésének.

Deutsch Tamás, az InterentKon lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos, elmondta, hogy a készülő kormányhatározat alapján a digitális fejlesztés és az adócsökkentés a két vezérgondolat. Emellett további forrásokat biztosítanak majd a digitális fejlesztéseknek, melynek részletei november 11-én kerülnek nyilvánosságra a konzultáció weboldalán, s pénteken, a BME-n konferencia keretében összegzik a konzultációt.

_DSC0432

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára, ígéretet tett arra, hogy innovációs területre 750 milliárd forintos fejlesztés áll rendelkezésre 2020-ig, valamint 2018-ig az összes magyar háztartásba elviszik a szélessávú internet lehetőségét (jelenleg mintegy 883 ezer háztartás lefedetlen szélessávú internet elérhetőséggel).

Kara Ákos, a NFM államtitkára arról tett ígéretet, hogy 2016 végére nem lesz internet nélküli iskola az országban, átlagosan legalább 50 megabites sávszélességet biztosít majd a kormányzat. Ez az intézkedés azért is fontos, mert a felmérések szerint 2014-ben a 15 évesnél idősebb lakosság 40,2 százaléka nem rendelkezett megfelelő digitális képességekkel. Hozzátette: fontos, hogy sikerüljön minél több fiatal mérnököt, szakembert itthon tartani.

Hirdetés

_DSC0564

Pölöskei Gáborné, az Emmi helyettes államtitkára arról beszélt, hogy Magyarországon a 15 évesek majdnem 30 százaléka írás-olvasási és számolási nehézségekkel küzd. Ennek okait vizsgálni kell, illetve meg kell vizsgálni a további digitális lehetőségek bevezetését is – mondta.

Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár azt ismertette az Infotér konferencián, hogy a 2015-ben felvételizők csaknem negyede jelentkezett matematikai, természettudományos, mérnöki vagy informatikai képzésekre – ezt kell növelni az Emmi államtitkára szerint.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, 3-5 év alatt 10-15 ezer új munkahely termelődik majd a szektorban.

_DSC0329

Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület Elnöke az MTI kérdésére azt közölte, a közoktatás minden évfolyamán szeretnék kötelezővé tenni az informatika oktatását, a pedagógusoknak továbbképzési lehetőséget biztosítani – ezért folyamatosan egyeztetnek a kormányzattal.

A november 5-6 között megrendezett balatonfüredi konferencián ezek mellett szó esett többek között a migrációról, a légiközlekedésről, kibervédelemről, e-közigazgatásról és a médiapiac alapítási lázáról. // MTI – koz-hir.hu