AZ ELVESZTETT GYERMEKEK ÜZENETEI

0

Beszélgetés ’Dr Márkus Barbara életmód moderátor, természetgyógyásszal.

 

Köztudott tény, hogy a nőket lelkileg, ha eltérő formában is –  de tartósan és mélyen – megviseli  az olyan “helyzet”, amikor  gyermeküket elveszítik. Ezért felkerestük ’Dr Márkus Barbarát, a téma közismert szakértőjét, hogy több mindent megtudjunk, erről a sajátos lelki válságról.

-Hogyan került kapcsolatba éppen ezzel a témával?

-Személyes tapasztalat által. Húsz évvel ezelőtt két és fél évesen elvesztettem az egyik gyermekem. Szív beteg volt. Sajnos túl későn operálták meg. Az agyam és a szívem az első döbbenet és fájdalom után hamar arra késztetett, hogy túléljem, hogy figyelmemet a családomra és az életünk előttünk álló lehetőségeire fordítsam. Józanságom és a megtalált magyarázataim felébresztettek és meggyógyítottak. Nálam ez ösztönös… A túlélés… Bármi áron!

– Gondolom felkeresték sorstársak is…

– Igen. Ezt követően a rendelőmbe, vigaszt és megkönyebbülést keresve, elkezdtek özönleni a gyászt feldolgozni nem tudó emberek… Én minden felismerésemet megosztottam velük, átöleltem, együtt éreztem és erőt adtam a látszólag lehetetlenhez: elfogadni, elengedni, újra tervezni és ÉLNI! Megosztottam mindazt, amit felismertem, a logikus és megnyugtató magyarázatokat, a pozitív szemléletet, a hitet és a bizalmat önmagunkban, az életben és a szeretetben.

Aztán kezdtem felfigyelni rá, hogy olyan nők is érkeznek hozzám, akik egy másfajta fájdalom traumájával és feldolgozásával küzdenek: elvesztették a magzatukat. Egy még meg nem született gyermek elvesztése során nem kerül sor temetésre. Az enyhe megnyugvást nyújtó hely, a sír, ahol fekszik, bármily hihetetlen is segít: tudom, hol van, hova menjek hozzá, ha lelkemben tátong az űr, amit maga mögött hagyott. A férfi sem tud igazán osztozni a fájdalomban, hiszen ő nem érzékelhette a matériában a megfogant kis lélek létezését. Nem érezte a szíve alatt létező csodát. Nem értheti mélységeiben az anya fájdalmát, csupán az ölelése és vigasza nyújthat némi könnyebbülést. Aztán a bűntudat: nem tettem meg mindent, nem ettem elég vitamint, nem figyeltem oda, hogy ne emeljek, stb… Önvád és önostorozás, számos ok keresése a megmagyarázhatatlanra. Szorongás és félelem…

A legborzasztóbb véglet, amikor egy nő fél az újabb gyermek vállalásától. Fél a megismétlődéstől. Szinte húsomban éreztem a könnyben úszó szemekkel és szorongó szívvel velem szemben ülő nők fájdalmát… És mindig sikerült! Sikerült felébreszteni a szeretet ereje által a hitet, a reményt, az önelfogadást és a megbocsátást. És lassan-lassan kiengedett a szorítás a szívekből. Az arcokon bizakodó mosoly kúszott elő, a szemekben a remény pislákoló fénye kezdett felderengeni a fájdalom sötét rejtekének fátyla mögül. Új utak nyílottak meg az élet szeretetébe, míg az elveszett gyermek szeretet-üzenetei örök fonálként ott ragyogtak az édesanyai szívben.

– Mindezt érzik azok az anyák is, akik önszántukból döntöttek az “örök elköszönés” (terhesség-megszakítás) mellett?

–  Természetesen. Csak éppen nem beszélnek róla!Nem sok fórum foglalkozik ezzel a témával ma Magyarországon. Sok ilyen történet láttán elhatároztam, hogy tennem kell valamit, hogy a megnyugvást még több és több nő elérhesse az életében. Gyakran ismerősi körökben is előkerült erről a szó. Egy abortusz vagy egy vetélés fájdalmas élménye kapcsán. Ilyenkor mindig azt éreztem, hogy lépnem kell. Elkezdtem megszervezni egy interaktív előadást, melynek keretén belül átadom a lelki gyógyulás lehetőségét a trauma feldolgozására. 2017.november 16.-án, este fél 7-kor,  Budapesten, a Hotel Griff Smaragd termében (Bartók Béla út 152.)  kerül sor az előadásra, amelyre szeretettel várok minden nőt, vagy házaspárt, akik átélték mindezt. Az előadás nyilvános, így bárki, aki a téma után érdeklődik, szívesen fogadjuk. Jegyeket elővételben a www.markusbarbara.hu weboldalon keresztül lehet vásárolni, vagy a helyszínen.

– Úgy tudom a gyógyítómunka mellett, tanít, könyvei jelentek meg…

– Igen két könyvem jelent meg. Az első „Kettős valóság” címmel, mely a szeretet és a hit erejéről szól. Az életem történetein keresztül kalauzolja el az olvasót a lélek erejéhez. A második könyv a „Kezedben az egészséged” címet kapta, hiszen életmódtanácsok, méregtelenítő technikák, egészségmegőrző programok kaptak helyet a lapjain. Mindkettőt szeretettel ajánlom mindazoknak, akik szeretnének egy pozitív szemléletbeli lépést tenni életminőségük jobbá tételére. Könyveket a weboldalamon (alább) lehet rendelni, valamint szülővárosom, Sopron könyvesboltjaiban  megvásárolni. Most írom a harmadik könyvemet, amely már egy magasabb szinten közelíti meg a test, a lélek és a szellem összefüggéseit a testi-lelki boldogság tekintetében.

– Hol találhatják meg Önt azok, akiket e témák mélyebben érdekelnek, érintenek?

– Megtalálható vagyok a Fecbookon a „Boldogság titka – Márkus Barbara életmód moderátor” oldalon, valamint a www.markusbarbara.hu weboldalon. Ezeken a fórumokon folyamatosan tájékozódhatnak arról is, hogy mikor, merre vannak előadásaim különböző, aktuális, széles rétegeket érintő témákban. Ilyen a párkapcsolat, az életvezetés,  a pozitív életszemlélet,  a boldogság, az egészség – egyebek közt.

Köszönjük a beszélgetést! S reméljük, hogy a “hiánypótló”, eddig tabuként kezelt témákról szóló írásai, előadásai  az ország minden részébe eljutnak,  az anyák, a nők, a gyermekek életét, illetve az élethez való jogait segítve!                                                    Nagy Ildikó