Hétfőtől két hétig karbantartás miatt szünetel a forgalom a Keleti pályaudvaron

0
hirdetés

Fotó: Szecsődi Balázs

A két hétig tartó időszak alatt olyan előre tervezett karbantartási munkákat végeznek el a szakemberek, amelyeket nem lehetne elvégezni a vonatforgalom fenntartása mellett. Már 2017-ben megszületett a döntés, az időpont meghatározásánál a vasúttársaság szakemberei figyelembe vették valamennyi ismert jelentősebb beruházás ütemezését, az ünnepnapokat is, valamint az állomási kapacitásokat. Keleti pályaudvaron naponta 420 vonat közlekedik, amiből a lezárás két hetében várhatóan 62-t Déli pályaudvarra irányítanak át, ahol a Pusztaszabolcs–Pécs (40) vasútvonal felújítása miatt kevesebb vonat fordul meg jelenleg. A nyári menetrend júniusi bevezetése előtt a Déli pályaudvar napi forgalma átlagosan 280 vonat, ami mellett még elbírja a Keletiből átirányított vonatforgalmat; utána azonban, a Déliből június közepétől várhatóan naponta átlagosan 350 vonat jár majd menetrend szerint.

A több mint száz szakember közreműködésével és számos munkagép, vasútüzemi és közúti jármű igénybevételével zajló szerelési munkák eredményeként a Keleti pályaudvaron javul a különböző berendezések működése, jelentősen csökken az üzemzavarok, meghibásodások száma. A vasúti pályán végzett munkáknak köszönhetően megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, javul a menetrend, csökkenni fog a műszaki üzemzavarok valószínűsége. A vágányokon, a váltókon, a biztosítóberendezésen, a felsővezetéki hálózaton és a peronokon végzendő munkálatok jelentős mértékben javítani fogják a Keleti pályaudvarra érkező és onnan induló vonatok menetrendszerű közlekedését, valamint összességében a pályaudvar szolgáltatásainak színvonalát.

A kéthetes karbantartás ideje alatt a szakemberek:

Hirdetés
 • A csarnok egész területén, 8670 négyzetméteren újraaszfaltozzák az utasperonokat;
 • javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán: 463 darab talpfát, 3155 darab vasbeton aljat, 716 méter sínt, továbbá 131 darab váltó(kitérő) alkatrészt és 1210 méteren ágyazatot is cserélnek;
 • lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat;
 • kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat;
 • új modern utastájékoztató LED kijelzőfalat telepítenek a csarnokba;
 • a térvilágítás karbantartása során 300 darab lámpatest cseréjére is sor kerül, hogy energiatakarékosabb és hatékonyabb legyen a világítás.
 • virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket;
 • elvégzik a szükséges beavatkozásokat a teljes felsővezeték hálózaton; az állomási biztosítóberendezésen, az energia ellátási hálózatokon;
 • és helyreállítják a megkopott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken.

Forgalmi rend a Keleti pályaudvar zárvatartása idején

Vonatközlekedés a Keleti pályaudvar karbantartása idején

Budapest–Győr-Hegyeshalom vonal:

 • A Hegyeshalom-Budapest-Keleti és Budapest-Keleti–Győr viszonylatokban közlekedő gyorsvonatok (G10) Kőbánya-Kispestig közlekednek, és onnan indulnak, illetve Ferencváros állomáson is megállnak.
 • A soproni, illetve a szombathelyi InterCity vonatoknak a Keleti helyett átmenetileg a Déli pályaudvar lesz az indító- és a végállomása. Ez alól kivétel a Szentgotthárdról 8:12-kor érkező Savaria IC, mely Kelenföldig közlekedik.
 • Nemzetközi vonatok – a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a Bécs, illetve München felé tartó EuroCity és railjet vonatok a Déli pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek. A Budapest-Keleti–Győr–Bécs szakaszon közlekedő Avala EuroCity és Lehár EuroCity; a Budapest-Keleti–München útvonalon közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonatok végállomása Kelenföld lesz.

Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonal:

 • A pécsi vonal InterCity járatai, valamint a Budapest–Sárbogárd–Baja vonalon a Sugovica és a Gemenc expresszvonatok Kelenföldről indulnak és oda is érkeznek.
 • A Déli pályaudvarról Dombóvárra 18:55-kor, 8018-as számmal másik járat közlekedik a 4218-as Budapest-Déli – Dunaújváros és a 8048-as Pusztaszabolcs-Dombóvár viszonylatú vonatok helyett.

Budapest-Pécel-Hatvan vonalszakasz:

 • A vonatok óránként közlekednek Piliscsaba–Pécel és Aszód–Hatvan viszonylatban, mely vonatokhoz S80 jelzésű Aszód–Pécel viszonylatú mindenhol megálló pótlóbuszok közlekednek. A Pécel állomásról Budapest irányába közlekedő személyvonatok közvetlen eljutási lehetőséget biztosítanak Rákos állomáson keresztül Óbuda és Piliscsaba állomás felé, valamint Rákos állomáson az átszállási lehetőség biztosított a Ferencváros és Kelenföld állomás felé közlekedő személyvonatokra.
 • A térség közlekedésének sűrítése érdekében G80 jelzésű Aszód–Rákos–Sörgyár (BKK) viszonylatú gyorsított járatú pótlóbuszok közlekednek. A vonatok esetében átszállással biztosított az eljutás Rákos vasútállomásról Kőbánya felső, Ferencváros és Kelenföld vasútállomásra és vissza viszonylatra is. Kőbánya felső vasútállomás és Sörgyár BKK megállóhelyről a 37-es és 37A villamossal biztosított az eljutás a Blaha Lujza térre (M2-es metró kapcsolat). Továbbá Újpest megállóhelyről és vissza az M3-as metróval érhetik el a belvárost.
 • A részletes menetrendi tájékoztatás megtalálható lesz a www.mavcsoport.hu/bphatvan oldalon.

Budapest–Hatvan–Miskolc–Sátoraljaújhely vonal:

 • A Rákos és Hatvan között végzett pályafelújítási munkák miatt a vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.
 • Budapest-Keleti Verseny utca és Hatvan vasútállomás között – változatlanul – az InterCity vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek.
 • Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar és Hatvan vasútállomás között a gyors/sebesvonatok helyett pótlóbuszok közlekednek – június 2-áig, majd visszaáll a Keleti lezárása előtti forgalmi rend. A buszok megállnak Gödöllő, Szabadság téren és Gödöllő, Autóbuszállomáson is.

Balassagyarmat–Aszód–Gödöllő vonal:

 • Gödöllő–Aszód–Balassagyarmat között pótlóbuszok szállítják az utasokat, melyekről Gödöllő, Autóbusz-állomáson az átszállás biztosított a Hatvan és Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar között közlekedő „Gy” jelzésű vonatpótló autóbuszokra – június 2-áig, majd visszaáll a Keleti lezárása előtti forgalmi rend.

Budapest–Dabas–Lajosmizse vonal:

 • A Budapest–Dabas–Lajosmizse között közlekedő vonatok 8:00-tól 20:00-ig Zuglóból indulnak és oda is érkeznek.

Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonal:

 • A Budapest–Újszász–Szolnok vonalszakaszon a szolnoki zónázó (Z60) és a naponta közlekedő sülysápi (S60) vonatok Kelenföldig jönnek és onnan indulnak. A munkanapokon közlekedő sülysápi és nagykátai, valamint szolnoki gyorsított személyvonatok (G60) Kőbánya felsőre érkeznek, és onnan indulnak vissza. A naponta közlekedő reggeli szolnoki gyorsított és nagykátai személyvonatok Kelenföldig járnak.
 • A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon közlekedő InterCity és gyorsvonatok a Keleti helyett a Nyugatiba érkeznek és onnan is indulnak.  Technológiai okokból a vonalon valamennyi távolsági vonat Intercity kocsi nélkül, gyorsvonatként közlekedik, természetesen a vonatok IC pótjegy megváltása nélkül vehetők igénybe.

Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonal:

 • Napközben Budapest-Nyugati és Záhony állomás között közlekedő sebesvonatok csak Szolnok és Záhony között járnak. Budapest-Nyugati és Szolnok között közvetlen átszállás biztosított a Budapest-Nyugati és Békéscsaba között közlekedő távolsági vonatokra, melyek kijelölt kocsijait pótdíj megfizetése nélkül lehet igénybe venni. (Május 14-15-én 6:05-től 11:15-ig Tuzsér és Záhony között pótlóbuszok járnak.)
 • Budapest–Brassó útvonalon közlekedő Corona és Hargita InterCity Kőbánya-Kispestig közlekedik és onnan is indul.

Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vonal:

 • A kelebiai személy- és nemzetközi gyorsvonatok Kőbánya-Kispestig közlekednek és onnan is indulnak. 

Tapolca–Székesfehérvár–Budapest vonal:

 • A Tapolcáról 15:50-kor induló 19713-as számú vonat Budapest-Déli helyett Kelenföldig közlekedik.

Budapest–Vác–Szob vonal:

 • A Budapest és Berlin között közlekedő Metropol EuroNight a Nyugatiig közlekedik és onnan is indul.
A Keleti pályaudvar zárvatartása alatt sűrítve közlekedő 37-es és 37A villamoson a Sörgyár / Kőbánya felső vasútállomás és a Blaha Lujza tér között a BKK elfogadja a vasúti bérleteket. A lezárás idején a BKK sűrűbben közlekedteti továbbá az M4-es metrót a Kelenföld vasútállomás jobb elérése érdekében.

Fotó: Kaiser Ákos

Egyéb érintett nemzetközi vonatok:

A Bukarest és Bécs között közlekedő Dacia nemzetközi gyors, a Záhony és Bécs közötti Hortobágy EuroCity, továbbá a Kolozsvár és Bécs közötti Transilvania EuroCity a Keleti pályaudvar érintése nélkül közlekedik.

 

Korlátozott jegykiadás és ügyfélszolgálat

A Keleti pályaudvaron az utascsarnok és a belföldi pénztárak előtti terület is le lesz zárva a május 13-tól 26-ig tartó időszakban. Az utasok kiszolgálását a jelenlegi, Thököly út felől megközelíthető nemzetközi pénztárak területén tervezi a MÁV-START, ahol 4 belföldi és 4 nemzetközi pénztárablak, illetve 1 ügyfélszolgálati munkahely lesz, melyek 5:25 és 19:40 között tartanak nyitva, de várhatóan egy nap áramszünet miatt zárva lesznek. A pályaudvar zárva tartása idején, a pályaudvaron jegyértékesítő automata nem fog üzemelni – az online vásárolt menetjegyek egy automatán átvehetők lesznek, melynek megközelítése a Thököly út felől lehetséges.

Fotó: Szecsődi Balázs

 • A Keleti lezárása idején a vasúttársaság Kelenföld állomáson mobilpénztár-autóval, valamint 3:30-0:30 között meghosszabbított pénztári nyitvatartással biztosítja a belföldi és nemzetközi menetjegyváltási lehetőséget.
 • A Déli pályaudvaron az egyidőben dolgozó pénztárosok számát növeli a MÁV-START, a jelenlegi pénztári nyitvatartási idők alatt
 • A vasúttársaság Kőbánya felső állomáson a második pénztárablakot is megnyitja, ami 6:00-18:05 között tart nyitva.
 • Kőbánya-Kispest állomáson meghosszabbított pénztári nyitvatartási időben, éjjel-nappal várja a MÁV-START a jegyvásárlókat.

 

Felhívjuk utasaink figyelmét, hogy belföldi jegyeiket a Vonatinfó alkalmazásból vagy interneten az e-vonatjegyet választva is megvásárolhatják, elkerülve ezzel a sorban állást. A Keleti pályaudvar karbantartása idején az épületben található Kormányablak zárva tart.

MÁV Zrt. KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG

Forrás: MÁV