LMP: Elfogadhatatlan és példátlan a román diplomácia lépése – LMP

0
hirdetés


Mint ismert, az úzvölgyi katonatemetőbe román provokátorok törtek be, és rongáltak meg magyar síremlékeket. A temető rengeteg magyar honfitársunk zarándokhelye, köztiszteletnek örvendő hely. Az LMP elfogadhatatlannak és a nemzetközi szokásjogi normák durva megsértésének tartja, hogy Románia budapesti nagykövete megtagadta a párbeszédet az üggyel kapcsolatban.

Elvárjuk a kormánytól a leghatározottabb fellépést és minden rendelkezésre álló eszköz igénybevételét, továbbá mélységesen elítéljük a román fél udvariatlan, kioktató és példátlanul durva stílusát. Tudjuk, hogy államközi egyezmény írja elő, hogy a magyar féllel kötelesek a román illetékesek egyeztetni, ezért felszólítjuk Románia kormányát: tegyen eleget nemzetközi kötelezettségének és a közös európai értékekből fakadó normatív szabályokat tartsa be.

Az LMP politikai közössége továbbá elítéli azt a gyűlöletkeltő és uszító politikát, amit az üggyel kapcsolatban a román média és hatóságok művelnek, kiállunk magyar honfitársaink mellett, akik a katonatemető védelméért küzdenek. Az LMP emellett elvárja azt is, hogy az EU a szokásos szigorral adjon választ erre az alapjogi sérelemre, hiszen az erdélyi magyarok sem érdemelnek kevesebbet, mint más EU-s állampolgárok.

 

Hirdetés

LMP SajtóForrás: LMP