Vonattal Európa legszebb karácsonyi vásáraiba

0
hirdetés

A budapesti Szent István-bazilika előtti karácsonyi vásár méltán népszerű a magyar látogatók és a külföldi turisták körében. Belföldön naponta több száz járattal lehet eljutni a nagyobb fővárosi pályaudvarokra, majd – a helyi közösségi közlekedést választva – a székesegyházhoz. Legkényelmesebben, negyedórás sétával, a Nyugati pályaudvarról lehet elérni az Advent Bazilika vásárt, a Keleti, illetve a Déli pályaudvarokról és Kelenföldről a metróhálózatot érdemes választani. A vidéki adventi forgatagokra – például Debrecenbe, Győrbe, Miskolcra, Nyíregyházára, Pécsre vagy Szegedre – is számos eljutást kínál a vasúttársaság.

A European Best Destinations utazási portál tízes listáján 4. helyen szereplő Bécs, a 9. Prága és a 10. Kolozsvár a nemzetközi vonatokkal mind kényelmesen elérhető.

MÁV-os mézeskalácsBécsbe a korszerű railjet, valamint a hagyományos kényelmet biztosító EuroCity vonatok szállítják az utasokat, 1-2 órás követési időpontokban. A vonatokon a december 9-i menetrendváltástól már felújított, CAF gyártmányú kocsikban, komfortosan, kényelmesen utazhatnak. A Transilvania EuroCity három top tízes adventi vásári nagyvárost, Bécset, Budapestet és Kolozsvárt köti össze, de akár Szolnokon, Püspökladányban és Győrben is fel lehet szállni az új járatra. A vonaton első és másodosztályú klímás kocsikkal utazhatnak, a kocsikat a MÁV-START és a román vasúttársaság, a CFR Călători közösen biztosítja. A Transilvania EC Kolozsvárról 7:35-kor indul, a budapesti Keleti pályaudvarra 14:20-kor fut be, 14:40-kor megy tovább Bécsbe, ahová 17:21-kor érkezik. Bécsből 10:42-kor startol, a Keletibe 13:19-kor érkezik, onnan pedig 13:40-kor megy tovább – Nagyvárad érintésével – Kolozsvárra, ahová helyi idő szerint 22:25-kor érkezik. A Transilvania EuroCity Kolozsvárról Bécsbe tartó járata 16 órakor érkezik Győrbe és 16:02-kor indul tovább, Bécs felől pedig 11:53-kor fut be és 11:56-kor indul tovább Budapesten át Kolozsvárra. A menetidő versenyképes a közúti közlekedéssel szemben is. A vonatra a MÁV-START kedvezményei érvényesek: Bécsbe 13, Kolozsvárra 15 eurótól kínál jegyeket, és kedvező gyermekjegyekkel, kirándulási ajánlatokkal is várja a családokat.

Budapest és Prága között minden nap hét pár vonat jár a nappali órákban. A késői utazást kedvelők éjszakai vonatot is választhatnak, így megspórolható a szállásköltség. A Budapest–Prága viszonylaton utazók már 19 euróért igénybe vehetik a korszerű, étkezőkocsival is közlekedő vonatot. A Budapestről késő délutánonként eddig Brnóba induló Metropolitan EuroCity vonat hosszabb útvonalon, egészen Prágáig közlekedik.

Hirdetés

A MÁV-START adventi utazási kínálatai között megtalálható még Graz, Linz, Salzburg, Berlin, Drezda, München, Varsó, Krakkó, Pozsony, Ljubljana, Zágráb, Nagyszeben, Temesvár és Brassó is. A vasútvállalat a könnyebb tájékozódás, jegyváltás érdekében tematikus weboldalán összesen 16 célpontot ajánl az adventi időszakban, mindegyik városból kigyűjtve a karácsonyi vásárra vonatkozó információkat és a díjszabási ajánlatokat is. Az adventi utazástervező oldal itt tekinthető meg: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/nemzetkozi-utazas/advent

Kedvezmények a belföldi utasoknak

Az adventi időszakra elérhetőek a megszokott kedvezmények: például a nagycsaládosoknak az ünnepi utazásokhoz (három vagy annál több saját gyermekkel együtt utazó család tagjai; szülők és gyerekek) 90 százalékos kedvezményű menetjegy váltását javasolja a MÁV-START. A 18 éven aluli gyermekkel együtt utazó felnőttek 33 százalékos kedvezményes menetjegyet válthatnak. A kedvezményt egy vagy több gyermekkel együtt utazó egy vagy két kísérő veheti igénybe.

A 26 éven aluli fiatalok részére biztosított kedvezmény december 21-én 10 órától január 1-jén éjfélig vehető igénybe, amely alapján a kedvezményre jogosultak 33 százalékos menetjegyet vásárolhatnak. A Hungary Card csomaggal rendelkezők 50 és 33 százalékos kedvezménnyel válthatnak menetjegyet a kedvezménycsomagban található szelvény alapján.

Az adventi időszakban megnövekedett utasforgalom várható a pénztáraknál, ezért a vasúttársaság azt ajánlja utasainak, hogy vegyék igénybe az elektronikus értékesítési csatornákat (e-ticket, Vonatinfó és jegykiadó automata), valamint az elővételben történő vásárlást. A legkedvezőbb árú menetjegyek száma korlátozott, ezért ezeket érdemes már most elővételben megvásárolni. Az online vásárolható és a vonatokon akár okostelefonon is bemutatható e-vonatjegy 10 százalékos kedvezménnyel vehető meg. Az automatáknál vásárolt jegyekre 5, míg a menetrendi keresőben @ jellel jelölt, csúcsidőn kívüli vonatokra – legalább 100 kilométer távolságra – váltott e-vonatjegyekre 20 százalékos kedvezményt kapnak az utasok.

Bővebb tájékoztatás a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.hu-n található, illetve az utasok a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál is tájékozódhatnak a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es számot.

– Kommunikációs Igazgatóság

 

Forrás: MÁV