LMP: Magyarország élővilága is veszélyben, ha a politika nem lép – LMP

0
hirdetés


Sürgős lépéseket követel az LMP a kormánytól az Nemzeti Biodiverzitás Stratégiával kapcsolatban, hangsúlyozta mai sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés bizottságának elnöke. 

Globális, drámai változásokra hívja fel a figyelmet az ENSZ Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testületének május 6-án kiadott jelentése. Évente 300-400 millió tonna nehézfém kerül a vizeinkbe. A műanyagszennyezés tízszeresére nőtt 1980 óta. A talajtermékenység 23%-kal csökkent. A fakitermelés 1980 óta 45%-kal nőtt. Az állat és növényfajok 25%-át kihalás fenyegeti. Azonnali lépésekre van szükség a katasztrófa elkerülése érdekében.

Magyarországon sem jobb a helyzet. Az EU élőhelyvédelmi irányelv hatálya alá tartozó területek 59 %-ának állapota nem kielégítő, 22 %-a rossz. A fajok csaknem 53%-a nem kielégítő, 9 %-a rossz természetvédelmi helyzetű. A Fidesz-kormány környezetvédelem-ellenes viselkedése pedig jól ismert. Elég említeni Kövér Lászlót, aki szerint az elfogult média fújja csak fel a klímaváltozás problémáját. De ugyanígy kiemelhetjük a természetvédelmi intézményrendszer szétverését, vagy a zöldfelületek szisztematikus irtását.

Az LMP felszólítja a Kormányt, hogy az ökológiai katasztrófa küszöbén foglalkozzon végre a valódi kihívásokkal. Ennek részeként az őszi ülésszakban terjessze az Országgyűlés elé a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megvalósításának helyzetét: mennyit romlott Magyarország biológiai sokféleségének helyzete, milyen élőhelyek, fajok vannak veszélyben és mik a teendők.

HirdetésForrás: LMP