Koronavírus: 48 ezer diákot regisztráltak a szülők az iskolai oltásra

0

2021. augusztus 31. – 15:22

Az utóbbi időben emelkedett az oltakozási kedv, és sokan kérik a harmadik oltást is, a köznevelési intézmények 12 év feletti tanulóinak kampányszerű oltására pedig 48 ezren regisztráltak – számolt be a családokért felelős tárca nélküli miniszter, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón.

A politikus beszámolt arról is, hogy a magas átoltottságnak köszönhetően Magyarországon járványügyi szempontból nem aggasztó a helyzet. Az utóbbi időben emelkedett az oltakozási kedv, és sokan kérik a harmadik oltást is – mondta, tudatva: a köznevelési intézmények 12 év feletti tanulóinak kampányszerű oltására eddig 48 ezren regisztráltak.
Külföldön tanuló magyarokat segítő javaslatokat tesz a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs a kormánynak.   Novák Katalin – aki az operatív törzs vezetője is – azt mondta: a Hungarian Youth Association képviselői azt kezdeményezték, hogy azok a külföldön tanuló magyarok, akik Magyarországon szeretnének gyakornoki munkát vállalni, ehhez valamilyen támogatást kapjanak.
    A másik javaslat azt támogatja, hogy azok az Egyesült Királyságban tanuló magyarok, akik eddig diákhitelt vettek igénybe, a Brexit után se essenek el ettől a lehetőségtől – ismertette, hozzátéve: meg kell vizsgálni, hogy az új helyzetben hogyan lehet segíteni azoknak, akik továbbra is az Egyesült Királyságban szeretnének tanulni.
    Novák Katalin elmondta: lezárult az 1-es típusú diabétesszel élőket képviselő civil szervezeteknek kiírt 100 millió forintos és az 1-es típusú diabéteszes gyermekeket kezelő centrumoknak meghirdetett 500 millió forintos keretösszegű pályázat. Előbbire 16, utóbbira 21 nyertes pályázat érkezett – ismertette.
    Tudatta: tizenegyedik alkalommal hirdették meg a Családbarát munkahely pályázatot, amelyre 183 cég 760 millió forint értékben pályázott. A rendelkezésre álló mintegy 90 millió forintot 54 nyertes pályázó között osztották el – tette hozzá.
    Kitért arra is: 2830 kistelepülésnek 2,8 milliárd forint támogatást adtak a falunapok, kulturális rendezvények szervezésére meghirdetett pályázaton.
    Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a Diákhitel Központ Zrt. húszéves évfordulója alkalmából arról beszélt, hogy először 2001 októberében folyósítottak diákhitelt, azóta több mint 462 ezer hallgatónak utaltak hitelt 408 milliárd forint értékben.
    Bevezették 2012-ben a képzési költségre fordítható Diákhitel 2-t, amely 2017-től kamatmentes, 2019-ben bevezették a Nyelvtanulási diákhitelt, 2020-ban a koronavírus-járvány miatt a Diákhitel Pluszt, a Diákhitel 2 pedig idén májustól a szakképzésben és a felnőttképzésben is elérhető – emlékeztetett.
    Azt mondta: 2018-ban arról döntött a kormány, hogy gyermekvállalás esetén az édesanyák hitelét részben, illetve teljes egészében elengedi. Ezzel a lehetőséggel eddig hatezren éltek – ismertette.
    Az államtitkár hangsúlyozta: a diákhitelt azért indította el az első Fidesz-kormány, hogy egyetlen tehetséges diák se szoruljon ki a felsőoktatásból.

MTI
FORRÁS: koronavirus.gov.hu